In ultimii ani, piata vopselelor decorative a inflorit, modelele/texturile fiind din ce in ce mai diferite, iar preturile din ce in ce mai mici.  Oamenii au devenit constienti ca aspectul peretilor influenteaza ambientul camerei, luminozitatea, si pot crea impresia de spatiu si sunt suportul anumitor elemente de decor. Pe vremuri, singura optiune era tapetul, dar cu timpul, vopselele decorative au devenit mult mai cautate.

Cel mai bine ar fi sa incepem cu definitiile celor doua categorii.

TAPETUL = Hârtie, pânză, mătase, vinil sau fibra de sticla, cu desene colorate sau modele uni, care se lipeste pe pereții unor camere în loc de zugrăveală.

VOPSEA DECORATIVA = Este un amestec de rasini, pref de marmura, ingrediente minerale, pigmenti, aditivi si apa, menit sa protejeze si sa decoreze peretii.

Atat tapetul cat si vopselele decorative sunt usor de aplicat, aceasta operatiune putand fi facuta chiar de beneficiar. In ziua de astazi se gasesc pe YouTube tot felul de tutoriale de diy (do it yourself).

Diferente intre tapet si vopsea decorativa:

MODEL:

Tapetul este o alegere eleganta, avand o repetitivitate exacta, in schimb, modelele sunt oarecum limitate si au doar 4-5 nuante pentru fiecare design in parte.

Vopseaua decorativa poate fi aplicata in mii de culori si modele, fiecare perete fiind unic.

COSTURI:

La tapetul cu model exista o repetitivitate care trebuie respectata, astfel, din fiecare fasie trebuie sa taiati o bucata pe care nu o mai puteti folosi.

Pe langa pretul tapetului (10 lei/mp – 200 lei/mp), care variaza in functie de colectie si material, trebuie sa luati in calcul adezivul aferent, precum si manopera aplicatorului.

La vopseaua decorativa vi se ofera exact cantitatea de care aveti nevoie pentru suprafata dumneavoastra, eventual va poate ramane un rest de 200-300ml. pe care e bine sa ii pastrati pentru eventualitatea unor retusuri pe viitor.

Costurile pleaca de la 20 ron/mp si pot ajunge pana la 150 ron/mp, in functie de produs si de culoare, pret la care se adauga si manopera aplicatorului.

INTRETINERE:

Tapetul trebuie protejat, deoarece daca se zgaraie sau il loviti si se rupe, trebuie sa schimbati intreaga fasie, ceea ce poate da mari batai de cap: vizita la magazin, comanda care ar putea sa ajunga chiar si in 30 de zile, manopera aplicator + adeziv. De asemenea, cu timpul, tapetul se distanteaza pe perete si din cauza umiditatii se poate desprinde adezivul la imbinari, iar aspectul vizual nu va fi unul pozitiv.

Vopseaua decorativa chiar daca se loveste, poate fi reparata cu un penson, din restul ramas de la aplicarea initiala, lucru pe care il puteti face chiar dumneavoastra in cateva minute.

SCHIMBAREA MODELULUI:

Tapetul trebuie decapat si trebuie tras glet pe intreaga suprafata.

In cazul vopselei decorative exista 2 variante, in functie de model: ori se smirgheluieste usor suprafata, ori se trage un glet, dupa care se poate aplica orice altceva.

In speranta ca va folosesc aceste informatii, puteti alege vopseaua decorativa de aici.

Va dorim mult succes si idei cat mai inovatoare!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

One thought on “Tapet sau vopsea decorativa, ce alegem?

  1. NeskMeesse

    Willingly I accept. In my opinion, it is actual, I will take part in discussion. Together we can come to a right answer. I am assured.

Leave a Reply